Fermentációs folyamatszabályozás

A tantárgy neve: Fermentációs folyamatszabályozás
Heti óraszám: 1+0+3
Kreditszám: 1+0+2
Tantárgyfelelős: Dr. Karaffa Levente
A tantárgy oktatói: Dr. Sántha György,  Németh Zoltán
Számonkérés formája: kollokvium
 
A tantárgy oktatásának célja:
 
A fermentáció egy rendkívül összetett folyamat, melynek számos paraméterét  szabályozzák a hatékonyság növelése érdekében. A kurzus során a hallgatók betekintést nyerhetnek a fermentációs folyamatok szabályozásába, gyakorlatban ismerhetnek meg fermentációs kísérleti berendezéseket és fermentációs termelő üzemeket.
 
A tantárgy tematikája:
 
  1. A folyamatszabályozás szükségessége.
  2. A termékszintézis optimális körülményeinek megteremtése.
  3. Adagolásos technológiák előnye a batch technológiával szemben.
  4. Analóg szabályzók, PLC-k
  5. Folyamatirányító rendszerek.
  6. Alapszabályozások I: hőmérséklet
  7. Alapszabályozások II: pH
  8. Alapszabályozások III: levegőmennyiség
  9. Alapszabályozások II: nyomás, fordulatszám, habszint.
  10. Összetett szabályozások I: oldott oxigén
  11. Összetett szabályozások II: oxigénfelvételi sebesség
  12. Összetett szabályozások III: szén-dioxid termelési sebesség
  13. Összetett szabályozások IV: szén- és nitrogénforrás szint szabályozás.
  14. Biomassza elválasztása dobszűréssel és mikroszűréssel.
  15. Mikroszűrés folyamatszabályozása.
 
 
Kötelező és ajánlott irodalom:
Sevella Béla: Biomérnöki műveletek és folyamatok, Műegyetemi kiadó, 1998